Ogled prispevka

Pirčev memorial

Četrtek, 02. junij 2016 09:55:36 - Šah v Sloveniji

Vasja Pirc 19. december 1907, Idrija, † 3. junij 1980. - drugi velikan slovenskega šaha (za Milanom Vidmarjem) in obenem prvi (skoraj) poklicni šahist, publicist, funkcionar in trener. Mojster je postal v Karlovcu leta 1927, mednarodni mojster pa v Rogaški Slatini leta 1929, kjer je dosegel odličen rezultat z delitvijo 3. mesta (zmagal je sloviti Akiba Rubinstein — s Pircem sta igrala do “golih” kraljev!).

Sledil je mednarodni vzpon v tridesetih letih minulega stoletja — vrhunec pa je nedvomno zmaga na turnirju v Lodžu leta 1938. Prav za ta rezultat mu je FIDE leta 1953 dodelila naslov velemojstra. Z odlično igro se je izkazal tudi v reprezentanci na olimpiadah. Bil je ploden pisec teoretskih del o šahu (predvsem je preučeval otvoritve, pionirsko delo pa predstavljajo raziskovanja različnih “sistemov z obrnjenimi barvami”)...

Znana je njegova obrambna otvoritev imenovana Pirčeva obramba - 1.e4 d6 2.d4 Nf6 3.Nc3 g6!

Vasja Pirc vs Akiba Rubinstein
Rogaska Slatina SLO (1929) · Semi-Slav Defense: Accelerated Move Order (D31) · 1/2-1/2


Obljubljenega 20. Pirčevega memoriala - letos ne bo. Iz dobro obveščenih šahovskih krogov smo izvedeli, da letos ne bo tradicionalnega memoriala. Vzrok? Ni finančnih sredstev - pa tudi nekateri sponzorji in donatorji so se premislili. Tako bomo morali počakati na naslednjo leto v kolikor ne bo nekdo ta memorial "odnesel" v Idrijo ali pa celo na Bled!

Ocena:   Ogledov: 3390  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!