Ogled prispevka

Kdo je Judit Polgár?

Ponedeljek, 06. junij 2016 09:40:04 - Svet in šah

Vse sestre so postale sijajne šahistke. Judit je že pri dvanajstih letih v moški konkurenci – zgolj ženske tekme je zavračala – postala mednarodna šahovska velemojstrica, z ustvarjalnim in bojevitim slogom si je pridobila veliko občudovalcev. Zaradi izrednih športnih dosežkov so jo že razglasili za članico ustanove Madžarske nesmrtne športne legende.

Le kako drugače bi se je lahko spominjali! Judit je podrla vse rekorde, ki si jih lahko domislimo. Leta 1988 se je pojavila v madžarski ženski reprezentanci na olimpijadi v Solunu – tri mlade deklice, sestrice Polgar, so pometle s svetovno konkurenco. Tudi z nepremagljivimi Sovjetinjami, ki so dotlej osvojile prav vsa olimpijska zlata. Čez dve leti v Novem Sadu so Polgarjeve vajo ponovile in to je bil Juditin zadnji nastop v ženski konkurenci. V Novem Sadu je v 13 partijah oddala en sam remi in šahirala za rating 2694 točke – le dva šahista na svetu (Gari Kasparov in Anatolij Karpov) sta se takrat ponašala z višjim ratingom. Takrat, štela je komaj 14 pomladi, je bila že med najboljšimi stotimi na svetu. »Odslej bom šahirala le na moških turnirjih, moj cilj je le en – postati svetovni šahovski prvak!«

Na račun tega se je odpovedala manjšim triumfom. Naslov svetovne ženske prvakinje je prepustila starejši sestri Sofiji, ženska olimpijska zlata je niso več zanimala. Vsi smo vedeli, kdo je najboljši med dekleti, še bolj kot mnenja in ocene so o tem pričali ratingi. Judit je kmalu prehitela vsa dekleta za sto točk, čez leto ali dve že skoraj za dvesto. Leta 1991 je podrla še en rekord: postala je velemojster in na lestvici najmlajših zamenjala Bobbyja Fischerja, ki mu je podvig uspel pri nas v Portorožu leta 1958.

Sledil je meteorski vzpon. Med najboljših sto, med petdeset, med deset, kamor se je prebila leta 1995. Meja je bila le nebo, predvsem pa Kasparov, ki se je takrat zdel nepremagljiv.

Juditi življenjskega sna ni uspelo dosanjati, na sam vrh med fanti se ji vendarle ni uspelo prebiti. Bolečine si je lajšala s turnirskimi uspehi in zmagami nad najboljšimi. Premagala je vse najboljše v svoji generaciji, vključno s Kasparovom in Karpovom, z Vladimirjem Kramnikom in Višijem Anandom. Več kot 25 let je vladala na svetovni jakostni lestvici, tudi poslovila se je kot številka ena. Judit za vse čase: največja, najboljša. Dekle, ki je pokazalo pot vsem ženskam. Danes prihaja Hou Yifan. Mlada, energična, odlična. A primerjave z Judit niso mogoče. Njeni rekordi, njeni dosežki so nedosegljivi.

Ocena:   Ogledov: 2536  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!