Ogled prispevka

20. absolutno državno prvenstvo v dopisnem šahu

Nedelja, 18. september 2016 12:27:29 - Šah v Sloveniji


20. DRŽAVNO PRVENSTVOPo sklepu Zbora dopisnih šahistov 2016, objavljamo razpis za 20. absolutno državno prvenstvo v dopisnem šahu za posameznike. Prvenstvo bo izvedeno v skladu z veljavnim pravilnikom. Odprto za vse šahiste in šahistke Slovenije.

Rok za prijavo: 10.10.2016. PRIJAVE: danilo.korze@um.si

PRAVILNIK DRŽAVNIH PRVENSTEV SLOVENIJE V DOPISNEM ŠAHU1. člen
NAČIN IGRANJA, PREDNOST PRI NASTOPU

Državna prvenstva (DP) Slovenije v dopisnem šahu se igrajo izključno preko spletnega strežnika. Na vseh tekmovanjih DP se upoštevajo pravila, ki jih določa mednarodna zveza za dopisni šah ICCF in so v veljavi na dan začetka posameznega tekmovanja. Če ni z razpisom določeno drugače, je igralni čas enak tistemu, ki je v uporabi na polfinalni stopnji ciklusa za svetovno prvenstvo.

Pri posamičnih prvenstvih morajo biti prijavljeni člani ali članice dopisne organizacije Slovenije, pri ekipnih pa najmanj polovica igralcev v vsaki prijavljeni ekipi. V primeru, da je za posamezno tekmovanje preveč prijav, imajo prednost pri nastopu igralci oziroma igralke z višjim ratingom ICCF. V primeru enakega ratinga pa imajo prednost tisti, ki so se prijavili prej. Prijavni rok traja najmanj 21 dni. V primeru nezadostnega števila prijav lahko Svet za dopisni šah sprejme odločitev, da se prvenstvo ne izvede.

2. člen
ABSOLUTNO DP

Absolutna DP se igrajo v rednih ciklusih, ki se lahko medsebojno tudi prekrivajo. Najmanjše število udeležencev je 7, najvišje pa 17. Pravico do prijave imajo vsi člani in članice dopisne organizacije Slovenije.

Absolutno DP Slovenije se razpiše najmanj vsako drugo koledarsko leto.

3. člen
DP ZA ČLANICE

DP za ženske se razpiše občasno po sklepu Sveta za dopisni šah ali Zbora dopisnih šahistov Slovenije. Pravico do prijave imajo vse članice dopisne organizacije Slovenije. Državna prvenstva za članice imajo praviloma 5 – 13 udeleženk.

4. člen
DP ZA MLADINO

DP za mladino se razpiše občasno po sklepu Sveta za dopisni šah ali Zbora dopisnih šahistov Slovenije. V sklepu se obvezno določi tudi starostno mejo. Pravico do prijave imajo vsi člani in članice dopisne organizacije Slovenije, ki ne presegajo starostne meje. DP za mladino imajo praviloma 5 – 13 udeležencev.

5. člen
EKIPNO DP

Ekipno DP Slovenije se razpiše občasno po sklepu Sveta za dopisni šah ali Zbora dopisnih šahistov Slovenije. V razpisu se določi število članov posamezne ekipe. Ekipe se lahko formirajo poljubno po krajevnem, klubskem, regionalnem, družinskem ali po katerem koli drugem načelu. Pravico do nastopa v posameznih ekipah imajo vsi člani in članice dopisne organizacije Slovenije in povabljeni tujci. Obvezen pogoj je, da v posamezni ekipi nastopa najmanj polovica domačih igralcev. Igralec lahko nastopi le v eni ekipi. Ekipna DP Slovenije imajo praviloma 3 – 13 nastopajočih ekip. V primeru, da so prijavljene 4 ali manj ekip, se prvenstvo izvede dvokrožno.

6. člen
PRIJAVE, SOJENJE, RAZPISNI POGOJI

Prijavljanje na vse turnirje DP poteka na elektronski naslov, ki je objavljen v vsakokratnem razpisu tekmovanja.

Svet za dopisni šah določi sodnika za vsako posamezno tekmovanje. Svet za dopisni šah ali Zbor dopisnih šahistov lahko za posamezno tekmovanje določi odstopanja od tega pravilnika.

Udeleženci turnirja za DP so dolžni spoštovati vsakokratne razpisne pogoje in imeti poravnano članarino za tekoče koledarsko leto.

7. člen
VELJAVNOST

Pravilnik stopi v veljavo, ko ga potrdijo udeleženci zbora slovenskih dopisnih šahistov. Uradno se začne izvajati 10. 9. 2013. S tem datumom preneha veljati Pravilnik državnih prvenstev Slovenije, ki je veljal od 1. 10. 2004.Igor Kos je novi državni prvak!Končano je 18. prvenstvo Slovenije v dopisnem šahu. Novi državni prvak je postal Igor Kos iz kraja Puconci pri Murski Soboti.

Igor Kos je zmagal s prednostjo pol točke (9,5), pokale pa sta si prislužila še Franc Horvat (9) in Jernej Skuhala (9). Rekorderja po številu nastopov na državnih prvenstvih Marjan Veček (8,5) in Janko Potrata (8) sta se morala tokrat zadovoljiti s četrtim in petim mestom. V zgornjem delu tabele sta še Slavko Žunkovič (8) in Jan Ovčjak (7,5).

Igor Kos je v rednem šahu mojstrski kandidat in član ŠD Radenska – Pomgrad iz Murske Sobote. Rojen je 27. 12. 1959. Z naslovom državnega prvaka se je Igor dokončno afirmiral tudi v dopisnem šahu, tako da bo moral selektor nanj resno računati v prihodnjih reprezentančnih nastopih. Igralci Igorjevega kova s solidnim predznanjem iz rednega šaha imajo odlično osnovo za uspešne nastope v dopisnem šahu.


Tabela: rezultati na ICCF

Ocena:   Ogledov: 2970  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!