Ogled prispevka

Ekstaza in agonija partije

Četrtek, 10. november 2016 11:43:38 - Šahovska misel


Med ekstazo zmage in agonijo poraza na šahovnici..


Z Darkom Špelcem o šahovskem prijateljstvu...

Mariborčan Darko Špelec igra šah, je mojstrski kandidat, torej »ne čisto zeleni«, trenira otroke, proučuje zgodovino šaha kot kulturnega fenomena, psihološke elemente, pa piše, je so­avtor knjige o Milanu Vidmarju, prevaja, predava. Tudi o šahu in norosti. Sva o slednji poskušala nekaj reči, pa tako vsebinsko skakala, da se mi je zavrtelo. Več v naši reciklažni objavi...


Leta 1980 je bil v MB močan mednarodni turnir, na katerem je zmagal legendarni hrvaški velemojster Vlatko Kovačević (leta 1970 je premagal Fischerja s črnimi figurami v Francoski obrambi!). Na tem turnirju je postal velemojster poznejši angleški kandidat za svetovnega prvaka - Jon Speelman. Takrat sva se spoprijateljila, si pozneje še dopisovala, čez čas pa sva izgubila stik ... Speelman je pozneje postal tudi avtor tehtnih šahovskih knjig iz področja končnic, taktike itd.

V maju letos je Speelman začel objavljati partije šahovskih amaterjev s analizo in komentarjem potez - za verjetno najbolj brano evropsko šahovsko spletno stran - Chessbase.com. Gre za obliko feljtona, ki opisuje agonijo (poraz v igri) in ekstazo (zmago proti praviloma veliko močnejšemu nasprotniku).

Ta teden je objavil dve moji partiji iz turnirja v Velikovcu leta 2012. Prvo partijo proti madžarskemu mednarodnemu mojstru A. Kissu sem po dolgih mukah v Francoski obrambi pripeljal celo do praga zmage, vendar sem v časovni stiski zmago izpustil, pozneje pa je izčrpanost botrovala porazu.

V drugi partiji sem pogumno napadel prvega favorita, mednarodnega mojstra L. Mazija. V zelo zapletenem položaju sem žrtvoval figuro in norišnica na šahovnici mi je bila naklonjena - Mazi se v zanj boljšem položaju ni prav znašel - moj napad je po nadaljnjih zapletih in ognjemetih prodrl. V nadaljevanju objavljamo nekomentirani partiji.

Jon Speelman je bil rojen leta 1956. Profesionalni igralec je postal leta 1977 po diplomi na Worcester College v Oxfordu, kjer je študiral matematiko. Leta 1977 je dosegel naziv IM - mednarodnega mojstra, naziv velemojstra pa je pridobil leta 1980. Bil je član angleške olimpijske reprezentance v letih 1980 - 2006. Trikrat je bil britanski prvak in dvakrat je igral v turnirju kandidatov za svetovnega prvaka. Bil je dvakrat drugi na svetovnem prvenstvu in se je uvrstil za Nigel Shortom in kasneje še proti Viswanathan Anand in proti Garry Kasparovu v Londonu 1993 in v New Yorku leta 1995. Poročal je za Observer (tedensko) od leta 1993 dalje, nakar pa še za The Independent od leta 1998 dalje. Z ukinitvijo tiskane izdaje The Independent in prehodom na internet je Jon prenehal sodelovati z njimi. Sedaj je aktivnen na spletu in ponuja spletno poučevanje šaha. Rad rešuje uganke predvsem (prikrite) križanke in je "morilec" sudoku matematičnih ugank. Če želite stik z Jonom, potem pišite na jonathan@speelman.demon.co.uk. Sedaj na spletnem portalu urejuje kolumno Chessbase - Jon Speelman's Agony Column - agonija šahovskih partij.

Komentirani partiji Darka Špelca si lahko ogledate na Jon Speelman's Agony Column #27

Ocena:   Ogledov: 2476  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!