Ogled prispevka

Boby Fisher - drugič

Nedelja, 27. november 2016 10:38:59 - Svet in šah


Prvi ponedeljek v novembru je bilo predavanje o Bobbyju Fischerju - o njegovem poreklu in predvsem mami Regini Fischer. Regina Fischer je bila desetletja "pod nadzorom" FBI agentov, o njej so v začetku našega stoletja za javnost odprli dosje (994 strani!), v katerem so tudi ključni podatki o Fischerjevem biološkem očetu, zgodnjem otroštvu...

Seznanili smo se z Bobbyjevim umikom v šahovski svet že pri devetih letih, težavami s prilagajanjem zunanjemu svetu in začetkom šahovske obsedenosti. Tisoče in tisoče ur ukvarjanja s šahom izjemno inteligentnega otroka je rodilo "čudežnega dečka iz Brooklyna", ki je s trinajstimi leti že dosegel mojstrstvo. Oktobra 1956 je na Rosenwaldovem spominskem turnirju odigral znamenito "partijo stoletja" proti D. Byrnu - to čudovito partijo smo si v celoti ogledali in uživali v bleščeči igri najmočnejšega šahovskega najstnika vseh časov!

Drugi ponedeljek v decembru, 12. decembra ob 18.30 bo v prostorih ŽŠK Maribor na Verstovškovi ulici nadaljevanje zgodbe o Bobbyju Fischerju, njegovem najstniško - mladostniškem obdobju, velikih šahovskih dosežkih, pa tudi o nastajanju njegovih življenjskih nazorov, vse bolj problematičnih vedenjskih vzorcih in prvih znakih osebnostnih motenj. Uvodoma bomo na kratko povzeli dognanja iz prvega predavanja za tiste, ki so ga zamudili. Predaval bo mariborski mojsterski kandidat in šahovski zgodovinar Darko Špelec.

Vabljeni vsi, ki jih zanima fascinantna zgodba o Bobbyju, ameriški in svetovni šahovski zgodovini druge polovice XX. stoletja!

Ocena:   Ogledov: 2409  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!