Ogled prispevka

Osnutek vizije razvoja šaha

Sobota, 28. januar 2017 10:50:50 - Šah v Sloveniji

Komisija za promocijo šaha je pripravila spodnji dokument, ki ga je odobrila ŠZS (na svojem zadnjem UO) in s tem dala zeleno luč nadaljnji promociji šaha v Sloveniji. Naprošam vas za komentarje in predloge, ki bodo v nadaljevanju uporabljeni v praksi, da bo bolje...OSNUTEK VIZIJE POPULARIZACIJE ŠAHA V SLOVENIJI
(2017 – 2027)

VIZIJA: Šah aktivno soustvarja družbo znanja in vsem generacijam omogoča nenehno osebnostno rast ter spodbuja slogan »zdrav duh v zdravem telesu«.

Že davnega leta 1531 je Thomas Elyot šah opredelil kot vzgojno-oblikovalno, socializacijsko, preventivno in terapevtsko sredstvo. Dejal je: »Izmed vseh iger, ki ne vsebujejo telesnega naprezanja, je najbolj priporočljiv šah, zato ker je resnično izvrstni pripomoček, ki ostri razum in razvija spomin.« Šah lahko opredelimo tudi kot igro misli, telesa in čustev: »Šah je igra opazovanja, vzdržljivosti in delovanja. Preizkuša igralčev um, telo in čustva. Tovrstni vidiki igre se sicer zdijo zelo osebni, vendar so odvisni od prisotnosti in priznanja drugih. Kot posledica tega, partija šaha v vseh pogledih, še vedno ostaja socialna.« (Gary Alan Fine, 2014). Prav zaradi svoje socialne note je šah v svetu izjemno priljubljena družabno-miselna igra. V svoji osnovi je šah predvsem miselna igra in zato sodi v skupino miselnih športov.

Leta 1999 je Mednarodni olimpijski komite šah uradno priznal kot šport. Odtlej je šah razumljen kot »šport in rekreacija ter odlično pedagoško sredstvo za razvijanje odlik mišljenja in osebnosti« (Iztok Jelen, 2015). Svetovna šahovska zveza – FIDE šteje kar 186 včlanjenih držav in je ena najbolj razširjenih svetovnih športnih zvez.

Dr. Milan Vidmar, znanstvenik na področju elektro inženiringa, šahovski velemojster in najboljši slovenski šahist vseh časov, šah simbolično primerja z življenjem:
»Šah je nekakšna zmes igre, znanosti in umetnosti. Šah je nekakšna miniatura življenja in šahovnica s figurami, ki so zapletene v borbo, je miniatura človeškega sveta. Nekako s petnajstimi leti začenja deček vdirati v pravi človeški svet, zato lahko vdira tudi v šahovski svet. Zdi se mi, da je silno važno doživljati v zgodnji mladosti življenje v miniaturi. Saj ga v nji lahko neštetokrat doživiš in preizkusiš, medtem ko živiš pravo življenje samo enkrat. V šahu spoznaš vso vrednost borbene volje, vztrajnosti, skrbnosti, natančnosti, predvsem pa pridnega dela.« (dr. Milan Vidmar)

Šah ima v Sloveniji dolgoletno uspešno tradicijo, ki poleg športa in razvedrila posamezniku ponuja razvoj naslednjih pomembnih dodanih vrednosti: vztrajnost, borbenost, disciplino, odgovornost, koncentracijo, odločnost, zdrav odnos do sočloveka, vizualizacijo, načrtovanje, logično razmišljanje in podobno.
Šah simbolizira družbo znanja, zato je izjemnega pomena za razvoj slovenske družbe, da šah v naslednjih desetletjih ostane aktivno prisoten v vseh sferah družbenega življenja.

Cilji:
 • Množičnost: šah naj bi znal igrati vsak – izvedba projektov, ki spodbujajo šahiranje v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, fakultetah in domovih starejših občanov.
 • Ugled: prednosti igranja šaha / ukvarjanja s šahom bi morale biti splošno znane in priznane kot aktivnost, ki je za vse in ne samo za zelo inteligentno manjšino.
 • Dostopnost: šah je sicer dandanes že splošno dostopen preko lokalnih turnirjev in podobno, vseeno pa je potrebno skrbeti za možnost vseh, da lahko igrajo na kvalitetno organiziranih tekmovanjih, zato bi morali na vseh nivojih sodelovati in podpirati te vrste tekmovanj.
 • Informiranost: samo-informiranje (internet) o lokalnih ljubiteljskih turnirjih, medijska pokritost brez »sile« z naše strani – šah naj bi imel dovolj ugleda in tekmovanja (ne samo partije) so dovolj zanimiva, da poročanje o njih zbudi zanimanje
 • Medijska prepoznavnost: ŠZS se bo z različnimi oblikami trudila ažurno obveščati in seznanjati javnost o šahovskih dogodkih doma in v tujini.
 • Medgeneracijski prenos znanja: spodbujati je potrebno prenos znanja med samimi generacijami, tako v družini kot tudi na vseh drugih nivojih (družina, klubi, …)

Kaj predlagamo:
 • Šahovski krožki v osnovnih šolah:
  • Priprava učnega načrta za vodenje krožka v osnovni šoli
  • Koordinacija šahovskih mentorjev za osnovne šole
  • Vodenje krožkov naj bi bila neke vrste obveza za mlajše šahiste
 • Turnirji
  • Regijska pokritost s kadetskimi turnirji s pomočjo ŠZS
  • Sklepno tekmovanje na koncu šolskega leta s primerno medijsko pokritostjo
  • Poleg obstoječih »open« turnirjev (Nova Gorica, Ptuj) organizacija vsaj še dveh v nepokritih regijah – možno sodelovanje z večjimi mestnimi občinami (Ljubljana, Maribor, …) za organizacijo odmevnih turnirjev
  • Oživitev Bled open, Ljubljana open…
 • Prihod uglednih / legendarnih šahistov v Slovenijo kot gostov na poslovne prireditve (npr. Judit Polgar, Gari Kasparov, Sergej Karjakin, Anatolij Karpov, Magnus Carlsen…)
 • Medijsko pokrivanje najpomembnejših tekmovanj (npr: dvoboj za svetovnega prvaka)
 • Večja pojavnost šaha v medijih (potrebno je narediti kratko analizo obstoječega stanja in realizirati predloge za naprej); medijsko poročanje o šahu preko šahovskih klubov; organiziranje tiskovne konference ŠZS pred pomembnejšimi dogodki
 • Razpoložljivost šahovske literature v vseh slovenskih knjižnicah; predstavitev šaha v okviru spremljajočih prireditev knjižnic
 • Večja preglednost vsebin na spletni strani ŠZS: predstavitev klubov, reprezentantov, aktualnih dogodkov, napovedi turnirjev, sponzorjev…
 • Večja prepoznavnost revije Šahovska misel v širši slovenski in šahovski javnosti (dostop v knjižnicah, javnih ustanovah, zainteresiranih podjetjih…)
 • Krožna izobraževanja po Sloveniji, ki bi spodbujala popularizacijo šaha (predavanja o šahovski zgodovini, svetovnih prvakih in zanimivih šahovskih izkušnjah, šahovski potopisi s tekmovanj, predstavitev slovenskih reprezentantov po vsej Sloveniji…)
 • Promocija s pomočjo ambasadorjev šaha (iz sveta znanih, ki bi promovirali šah v slovenski družbi)
 • Koordiniranje aktivnih klubov v enotni sistem, kjer bi predstavniki klubov skrbeli za novice po vsej Sloveniji - vzpostavitev Slovenskega šahovskega portala .

Povzetek objave na FB - Darja Kapš

Ocena:   Ogledov: 2510  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!