Ogled prispevka

20. Trohov memorialni šahovski turnir

Ponedeljek, 06. marec 2017 11:55:31 - Šah v Sloveniji

TRADICIONALNI 20. TROHOV MEMORIALNI ŠAHOVSKI TURNIR POSAMEZNIKOV 12. MARCA LETOS V IDRIJI


IDRIJA – Člani šahovskega kluba »KOLEKTOR« Idrija se prizadevno pripravljajo na izvedbo tradicionalnega že 20. Trohovega memorialnega šahovskega turnirja posameznikov, ki bo odigran v nedeljo, 12. marca letos v restavraciji NEBESA - Kolektor v Idriji, s pričetkom ob 9. uri. Memorialni šahovski turnir je organiziran tudi ob 70 -letnici neprekinjene šahovske dejavnosti v Idriji in je osrednja in najbolj kvalitetna šahovska prireditev letos v Idriji.
Trohov memorialni šahovski turnir je posvečen spominu na Antona Troha (1914 - 1997), soustanovitelja šahovskega društva leta 1947 v Idriji in dolgoletnega predsednika društva ter dobitnika najvišjega občinskega priznanja. Idrijski ljubitelji šahovske igre s turnirjem tudi obeležujejo 70 – letno neprekinjeno šahovsko dejavnost ter se obenem spominjajo na Vasjo Pirca drugega slovenskega šahovskega velemojstra, ki se je leta 1907 rodil v Idriji.
Na turnirju, ki bo odigran po švicarskem sistemu sedmih krogov v pospešenem šahu, bodo poleg domačih šahistov sodelovali tudi ljubitelji šaha s Slovenije in člani šahovske sekcije Slovenske športne zveze Celovec, s katerimi idrijski šahisti uspešno sodelujejo že več kot petindvajset let in so vsakoletni gosti turnirja.
Za najboljšo trojico šahistov na turnirju so organizatorji namenili pokale, ki jih bodo prejeli tudi najbolje uvrščena šahistka, najboljši mladi šahist (do 16 let) in najbolje uvrščeni veteran (60 in več let). Vsem udeležencem pa bodo podelili spominske šahovske medalje 20. Trohovega memoriala in 70-letnice šaha v Idriji.
Na dosedaj odigranih devetnajstih Trohovih memorialnih šahovskih turnirjih je sodelovalo že 575 šahistov in šahistk. Med zmagovalci so bili: Boris Mitrovič (ŠD Fram) in Dušan Zorko (Kranj) po štirikrat, Silvo Kovač(Kolektor Idrija) in Jure Škoberne (Tolmin) po trikrat, po enkrat pa so zmagali Renato Škoberne (Tolmin), Dušan Rusjan (Nova Gorica), Boštjan More (Kolektor Idrija), Martin Kraševec (Postojna) in Nesib Jukan (Trzin).

Idrijski šahisti zato v nedeljo, 12. marca, letos vabijo vse ljubitelje šaha, da se udeležijo turnirja ali pa si v restavraciji Nebesa - Kolektor v Idriji ogledajo zanimive borbe šahistov na črno – belih poljih.

Informacije in prijave na turnir :telefon 041 435 724 ali e–pošta: silvokov@gmail.com.

Silvo Kovač


V odlični organizaciji Šahovskega kluba »KOLEKTOR« Idrija in pod pokroviteljstvom družbe KOLEKTOR GROUP Idrija je bil v restavraciji »NEBESA« Kolektor Idrija v nedeljo,12.marca letos, v spomin na Antona Troha (1914 – 1997), pionirja idrijskega šaha, dolgoletnega predsednika društva in dobitnika najvišjega občinskega priznanja ter ob 70. letnici neprekinjene šahovske dejavnosti v Idriji odigran tradicionalni že 20.Trohov memorialni šahovski turnir posameznikov.

Na turnirju, ki je potekal v pospešenem šahu, po švicarskem sistemu sedmih krogov je sodelovalo 36 šahistov iz enajstih slovenskih šahovskih klubov in društev ter Slovenske športne zveze Celovec.

Med pisano druščino šahistov – od brezkategornikov do šahovskega velemojstra -je bil najstarejši udeleženec turnirja 72-letni Silvo Winkler(Posočje Tolmin) in najmlajši 7-letni Ambrož Kavčič (Idrija). Sodelovali so tudi štirje dosedanji zmagovalci Trohovega memorialnega turnirja, med njimi eden najboljših slovenskih šahistov velemojster Jure Škoberne iz Tolmina, kar potrjuje kvaliteto letošnjega turnirja. Po zanimivih štiri urnih borbah na črno – belih poljih je na koncu turnirja prepričljivo zmagal velemojster Jure Škoberne (Posočje Tolmin), ki je premagal vseh sedem nasprotnikov pred mojstrom FIDE Galom Drnovškom in Dušanom Zorkom (oba Kranj).

Najbolje uvrščeni idrijski šahist je bil Matej Ušeničnik na 9. mestu. Med mladimi šahisti do 16 let je bil najboljši Anej Bevk Peternelj (Kolektor Idrija), med šahistkami Katarina Mazzini (Komenda), najboljši veteran pa je bil Boris Mitrovič (Fram).

Na zaključni slovesnosti so najboljšim šahistom podelil pokale, šahovske kolaže avtorja Danila Jereba, vsi udeleženci turnirja pa so prejeli spominske medalje 20. Trohovega memoriala Idrija 2017 in praktična darila pokrovitelja.

Na dosedanjih dvajsetih Trohovih memorialnih turnirjih je sodelovalo že 617 šahistov in šahistk. Med zmagovalci so bili štirikrat Boris Mitrovič (Fram), Dušan Zorko (Kranj)in Jure Škoberne (Tolmin), trikrat je zmagal Silvo Kovač (Kolektor Idrija), po enkrat pa so zmagali Renato Škoberne ( Tolmin), Dušan Rusjan(Nova Gorica) , Boštjan More (Kolektor Idrija) , Martin Kraševec (Postojna) in Nesib Jukan (Trzin).

Spominska šahovska prireditev v Idriji je uspela v zadovoljstvo organizatorjev in številnih šahistov ter znova potrdila priljubljenost šahovske igre, ki je ob tekmovalnem delu spletla tudi nove prijateljske vezi med slovenskimi šahisti. Idrijski organizatorji so tako na primeren način obeležili tudi 70. letnico neprekinjenega delovanja.
Silvo Kovač

Rezultati na ŠZS

Ocena:   Ogledov: 3298  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!