Ogled prispevka

Pomladni "veliki trojček"

Četrtek, 20. april 2017 11:12:50 - Šah v Sloveniji

Izposojen komentar - piše: Andrej Žnidarčič

V zadnjih letih so se na slovenski pomladni šahovski sceni uveljavili trije veliki enodnevni turnirji: v Slovenski Bistrici, Postojni in Sladkem Vrhu. Letos so vsi trije uspešno izpeljani. Udeležba je bila na vseh dovolj dostojna, da jim lahko prisodimo spektakularnost. Zadnja dva sta celo presegla stotico sodelujočih.

Toda vtis je, da bi bila udeležba lahko še veliko boljša. Predvsem, če bi takšne turnirje doživljali kot šahovski praznik. Kot take bi jih morala prepoznati tudi Šahovska zveza Slovenije in jih iskreno podpreti. Če že ne finančno, vsaj z uvrstitvijo v kakšen privilegiran položaj ter s spodbujanjem svoje široke in raznolike baze, da gre za atraktivne turnirje širšega pomena.

Še bolj neroden “igralec” v tej igri pa so drugi organizatorji, ki prirejajo svoje turnirje na isti dan. Letos so prav vsi turnirji "velikega trojčka" imeli nepotrebno, tako rekoč nelojalno konkurenco. Škoda je – kaj pa drugega - obojestranska.

Seveda ne moremo nikomur ukazati, kaj naj počne in kaj ne, toda mislim, da je zelo na mestu vprašanje, komu koristijo tako nespametne poteze, ki so vredne zelo slabih šahovskih strategov? V slovenskem (klubskem) šahu je denarja vse manj in če ne bomo tovrstnih turnirjev, ki zagotavljajo udeležbo velemojstrov, znali ceniti in negovati, jih malone razglasili za "romarske kraje", se bodo zahtevni projekti preprosto sesuli oziroma se stopili s povprečjem. V normalnem svetu to vsekakor ne more biti cilj.

Letos se je zgodba po naključju dobro iztekla. Zakaj se prihodnje leto ne bi še bolje? In to brez naključja.

Originalni prispevek - Šahovski utrip Piran.

Ocena:   Ogledov: 2058  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!