Ogled prispevka

Sposojena analiza

Sobota, 20. maj 2017 13:39:40 - Šahovska misel

Optimizem je tisti biser...
“Po neuspešnem turnirju skušam razumeti, kaj se je dogajalo. Predvsem se trudim ne izgubiti optimističnega odnosa do šaha.” (Aleksej Širov)

Otvoritve, otvoritve
“Če odštejem fizične priprave, več kot 90 odstotkov svojega dela namenjam otvoritvam. Še končnice analiziram samo zaradi bolj pronicljivega razumevanja otvoritev.” (Aleksej Širov)

Pripravil: Silvo Kovač. Silvo Kovač, dolgoletni uspešni šahist, kandidat za šahovskega mojstra, mentor mladim šahistom in neutrudni šahovski delavec pri Šahovskem klubu Kolektor Idrija. Pripis uredništva - Šahovski utrip Piran: Prispevek je bil najprej objavljen v Nanoškem oglasniku, kjer Silvo Kovač že nekaj let ureja šahovski kotiček.


Ob koncu meseca aprila je potekal v spomin na Vugarja Gashimova (1986 -2014), šahovskega velemojstra iz Azerbajdžana, že 4. Gashimovov memorial z udeležbo desetih vrhunskih velemojstrov. Na prvih dveh memorialnih turnirjih je zmagal svetovni šahovski prvak Magnus Carlsen (NOR), na tretjem in letošnjem četrtem memorialu pa je bil zmagovalec velemojster Shakhriyar Mamedyarov (AZE) pred So Wesleyem (ZDA) in Veselinom Topalovom (Bolgarija). Zmagovalec turnirja velemojster Mamedyarov je z uspešno igro nadaljeval na ruskem ekipnem prvenstvu maja v Sočiju.

Na diagramu je pozicija, ki je nastala po 27. potezi belega (Be2) v partiji Najer – Mamedyarov. Črni je za pobudo in napad na belega kralja sredi šahovnice žrtvoval figuro. Odprta f-linija mu omogoča pritisk na točko f2, ki je trenutno pod obrambo črnopoljnega belega lovca na polju e3. Memedyarov se zato odloči za novo in učinkovito žrtev druge trdnjave s potezo 27. ... Rb2!! Beli nima druge izbire kot da vzame trdnjavo 28. Qb2, nakar sledi 28. ... Qe3. Da bi branil polje f2 pred matom beli zamenja še lovca 29. Bd3 cd3. Belemu grozi napredovanje črnega d kmeta, zato se odloči da vrne trdnjavo s potezo 30. Rc2 dc2 31. Qc2. Ko je že izgledalo, da se je beli rešil pritiska črnih figur sledi novo presenečenje s potezo 31. ... Rf2+!, in črni ima za trdnjavo dve figuri in dobljeno pozicijo: 32. Qf2 Qc3. Velemojster Najer želi s potezo 33. Kg2 omogočiti vstop bele trdnjave v igro, vendar spozna, da je po 33. ... Qc433. Qf5 Qc1+ 34. Kg2 Qd2+ 35. Kf3 Qd5+ 36. Qe4 Qf7+ 37. Qf5 je črni v dobljeni poziciji. Rezultat: 0-1

Analizo smo si sposodili z spletnega časnika "Šahovski utrip Piran", ki ga ureja Andrej Žnidarčič. Na povezavi Šahovski utrip Piran si lahko dnevno ogledate najnovejše šahovske novice z Obale, slovenske in svetovne šahovske scene.

Ocena:   Ogledov: 2132  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!