Ogled prispevka

Mariborski šah

Sobota, 14. november 2015 10:50:19 - Novice


Mariborski šah


Piše: Darko Špelec - Večer - fokus - 9. maja 2014

Kar brcnite prvi odgovor in vijolično zatulite: en edini klub in ena čast, NK Mariboru vsa oblast! Seveda, kdo - pri zdravi pameti - lahko dvomi o tem? In kdo sploh postavlja takšno nespametno vprašanje? Včasih so šahisti veljali za inteligentne…
Pa je prvi (odgovor) nujno pravi? Poskusil vam bom pojasniti, da ste živeli v zablodi.

Preteklost
Zgostimo našo šahovsko tradicijo. Šah so v Mariboru organizirano igrali že pred letom 1900, ko o nogometu oziroma "žogobitvi" še ni bilo ne duha ne sluha. V kavarni Meran, pozneje preimenovani v kavarno Beograd, je bilo v letih od 1897 do 1907 shajališče Mariborskega šahovskega krožka (Marburger Schachzirkel). Že 16. maja 1919 je bil ustanovljen Mariborski šahovski klub z razvejeno dejavnostjo. Prisluhnimo izvirnemu zapisu o drobcu dejavnosti iz leta 1921: "Na pobudo našega kluba se je 11. decembra 1921 vršil v Celju match Celje Maribor kot časovno prvi "interurbanski" match v Jugoslaviji. Vsaka stranka je postavila šest kombatantov, mariborski so bili: Favai, mag. pharm. Hočevar, Kramer, Kruglevski, inž. Nejepsa in dr. Stefančič. Zmagal je Maribor …" (Ta navedek iz prve ne samo mariborske, ampak slovenske in jugoslovanske šahovske revije Šah - sem izbral še s posebnim veseljem, ker je med omenjenimi »kombatanti« - bojevniki - mag. pharm. Hočevar, oče mojega edinega šahovskega mentorja, profesorja Hočevarja. Nikola Hočevar, slovenski mladinski prvak iz leta 1947, meni dragi čika Pajo, še v 85. letu izborno šahira!)
Revija Šah je v Mariboru kot glasilo Jugoslovanske šahovske zveze žal izhajala samo dve leti. Prispevki so bili objavljani v izvirnih jezikih avtorjev, tako da je bila revija štirijezična: slovenska, hrvaška, srbska in nemška. Vsaj tisti dve leti so bili za Maribor tudi Beograd, Zagreb in še posebno Ljubljana - šahovske province.
Maribor sta med obema vojnama na svojih turnejah obiskala svetovna prvaka Emanuel Lasker in Aleksander Aljehin, simultanke so v Mariboru igrali še Bogoljubov, Eliskases, Vidmar, Asztalos, Pirc. Veliki Lasker je imel v dvorani Union celo predavanje o filozofiji šaha. Letos avgusta bo 80. obletnica zanimivega mednarodnega turnirja, ki so ga organizirali v okviru sejemske prireditve Mariborski teden. Na tem turnirju sta igrala tudi svetovna prvakinja Vera Menčik in genialni kombinatorik Rudolf Spielmann, zmagal pa je Vasja Pirc.
Tudi v novi Jugoslaviji je bil Maribor izrazito šahovsko mesto. Vrstili so se mednarodni turnirji, na katerih so igrali jugoslovanski in tuji velemojstri, med njimi nekatera zveneča imena svetovnega šaha, na njih pa so se kalili in rasli tudi odlični mariborski šahisti: Vojko Musil, Darko Supančič, Miran Zupe, Suad Osmanbegovič. Pred prelomom tisočletja je postal Georg Mohr - velemojster.

Sedanjost
Po odcepitvi od Jugoslavije, šahovske velesile, se je za Maribor in slovenski šah začelo ne preveč prijazno obdobje. O zatonu industrijskega velemesta, ko se je ideološko zaščiteni proletariat začel preobražati v statistično enoto v rubriki brezposelnost, ne bom razpredal. Novodobne službe za ravnanje s človeškimi viri si s takšno delovno silo nimajo kaj početi. Šahovska Slovenija sicer ni propadla, je pa na dobri poti do stagnacije…
Precej nenavadno, da se je prav v Mariboru obdržal šahovski klub, ki je, podobno kot NK Maribor, najuspešnejši klub v politično in gospodarsko zavoženi državi. ŽŠK Maribor je serijski državni prvak. Pri tem je neprecenljivo delo dr. Vojka Musila, mednarodnega mojstra, ki je nekoč davno šahovsko kariero žrtvoval za akademsko. Kot predsednik kluba je predano delal od 1991 do 2005. Na tako visokem nivoju sta klub poskušala obdržati njegova naslednika, Georg Mohr in Suad Osmanbegovič; sedanji predsednik, Matej Tomažin, ki je klub začel voditi v času hude krize in protišahovskega vzdušja, pa si krizi navkljub obeta še svetlejše čase.
Letos (2014, op.ur) bodo v najvišji šahovski ligi kar trije mariborski klubi. Poleg državnega prvaka, ŽŠK Maribor, še ŠK Branik in povratnik ŠK Kovinar. ŠK Branik zadnja leta vodi mednarodni mojster Miran Zupe in ga zelo uspešno drži blizu državnega vrha, ŠK Kovinar pa pod vodstvom Franca Virtiča doživlja preporod z vrnitvijo v elitno slovensko ligo. Sem bil s temi pojasnili dovolj prepričljiv? Saj me nič ne moti, če večina misli, da je Maribor samo nogometna prestolnica. Bolj me skrbi, da ne bi postal prestolnica šahovske puščave, v katero se Slovenija zadnja leta spreminja.

Ocena:   Ogledov: 4154  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!