Ogled prispevka

Od šatrandža do šaha - predavanje

Četrtek, 19. oktober 2017 13:37:47 - Šahovska misel

Šah kot igra se je skozi zgodovino razvijal podobno kot so se razvijale biološke vrste in nenazadnje svetovni jeziki (kar očitno velja tudi za ostale igre na deski). Spreminjanje enega ali več pravil je privedlo do nastanka nove igre. Kadar je takšna nova "vrsta" šaha izboljšala igro je nadomestila prejšnjo.

Ključno vprašanje pri vseh pa je kdaj in iz kje izvira šah in kako se je posledično razširil po svetu. Raziskave so bile usmerjene predvsem v dva izvora informacij: arheološke najdbe in književna gradiva.

Tradicionalno mnenje zgodovinarjev je, da šah izvira iz Indije v poznem 6. ali zgodnjem 7. stoletju. Vendar pa se zadnja desetletja vse bolj krepi mnenje, da šah izvira iz Kitajske. Primerjava zgodovinskih dokazov in filogenetične analize 40. šahovskih različic s celega sveta pa nakazuje, da šah vseeno izvira iz Indije.

Treba je poudariti, da je vsaka družba, vsaka kultura spreminjala pravila in način igranja šaha ter se pri tem naslanjala na lastno tradicijo. Čeprav ima šah v Indiji, na Kitajskem, Japonskem in v Evropi isti izvor, se v posameznih segmentih zelo razlikuje od države do države.

Sodobni šah s še danes uveljavljenim gibanjem figur se je razvil v drugi polovici 15. stoletja v Španiji in Italiji. Takrat so se kmetje prvič lahko z začetnega polja premaknili za dve polji, dama, ki je bila prej šibka figura in se je lahko premikala le za eno polje, pa je postala najmočnejša figura z možnostjo neomejenega gibanja po vrstah in diagonalah.

V okviru Študentskega oktobra 2017 - Univerzitetne knjižnice Maribor - vabljeni v petek, 27. 10. 2017 , ob 16.00 uri v Glazerjevo dvorano na predavanje prof. Darka Špelca - Od šatrandža do šaha, kjer boste spoznali še več zgodovinskih dejstev o šahu...

Univerzitetna knjižnica Maribor v okviru »Študentskega oktobra 2017« v nadaljevanju predavanja vabi vse ljubitelje šaha, da se v petek, 27. 10. 2017 , udeležijo 6. šahovskega turnirja UKM , ki bo potekal od 17. ure naprej v avli UKM!

Ocena:   Ogledov: 2074  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!