Ogled prispevka

Pozdrav iz Šangaja

Petek, 27. oktober 2017 20:33:55 - Novice


Iz daljne Kitajske - Šangaja se nam je javil mariborski FM Peter Kokol, ki bo tam dve leti učil kitajske nadobudne šahiste...

Po treh tednih učenja v shanghaijskem šahovskem klubu Small World Chess Club lahko zaenkrat povem le pozitivne izkušnje. Shanghai je biznis mesto, tako se gleda na vse stvari, tudi na šah. Sprejeli so me kot zvezdo in me tako tretirajo še naprej. Slikanja, video posnetki, moji aforizmi povezani s šahom so že po prvem tednu prišli celo na prvo stran Kitajske šahovske zveze. Ne skrivam veselja, da je to res lep občutek. Večerje, darila, pijače, mreženja z novimi ljudmi so del vsakdana.

Ker je mesto zares veliko, se pri dobrih 25 milijonih, tu živečih ljudi, najde tudi kopica dobrih šahistov. Čeprav sta Kitajski šah in igra Go, ki imata tukaj dolgoletno tradicijo, veliko bolj popularni, pa pogled na FIDE rating lestvico kaže, da je Kitajska tudi v "internacionalnem" šahu ali Guoji Xijanqi (godži śijanći) kot ga sicer tu imenujejo, velesila. Česar koli se že kitajski otrok loti, se loti velikopotezno, brez šlamparije, s trdnim delom in z usmerjenim ciljem. Zanimivo, da skupina otrok starih 4,5 do 6 let zna mnogo vec kot le enostavne mate #2. Sam učim otroke, ki po večini prihajajo iz zelo bogatih družin, obiskujejo privatne mednarodne šole in so usmerjeni za nadaljevanje študija v ZDA. Tako denimo vsi otroci poleg kitajskega imena nosijo še angleško ali bolje rečeno ameriško različico. Učim Wu-je, Chu-je, Li-je, Hou-je..., ki nosijo imena: John, Mike, Jason, Jimmy, Georg, Ethan, Stepahnie, Angela, Betsy...

To sicer pri mojih skupinah pomemni dvoje: prvič, da je šola in kasnejši študij absolutno prioriteta in drugič, da igranje šaha po turnirjih sploh ni nujno. To drugo me pa tudi najbolj skrbi. Ker je tudi klub naravnan zgolj na količino vpisanih otrok na krožek=biznis, ter jim niso v interesu: organizacija turnirjev, individualno delo in vzgoja vrhunskega šahista, dvomim da bom ustvaril igralce, ki bi lahko posegali po najvišjih rezultatih. Če pa bom med otroci že prepoznal kakšno mlado zvezdo, jo "odvzamejo" in vključijo v posebni državni program. Menda se tam študira šah tako, da luč gori 24h.


Se nadaljuje...

Ocena:   Ogledov: 2084  Dodal:Peter Kokol

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 29-10-2017 07:22:05 tuhtar

Super napisano, upam da si to prebere čim več ljudi.Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!