Ogled prispevka

prof. Nikola Hočevar - prvak pred 70. leti

Ponedeljek, 11. december 2017 12:28:18 - Novice

Železničarsko športno društvo Maribor je bilo ustanovljeno 4. julija 1927 na skupščini v gostilni Senica v tedanji Tottenbachovi ulici, sedaj Ulici kneza Koclja. Prve sekcije, ki so delovale pod okriljem društva, so bile nogometna, atletska in šahovska. Letos torej mineva 90 let od ustanovitve ŽŠD Maribor in v Železničarskem šahovskem klubu (ŽŠK) so visoki jubilej zaznamovali s proslavo v amfiteatru hotela Piramida v Mariboru. Zbralo se je osemdeset nekdanjih in sedanjih šahistov in šahistk, ki so ime društva z izjemnimi dosežki ponesli po vsej Sloveniji in tudi prek njenih meja.


V okviru proslave je naš klub dobil tudi priznanje s strani Šahovske zveze Slovenije za 90 let delovanja, ki nam ga je na proslavi podelil predsednik Šahovske zveze Slovenije, gospod dr. Tomaž Subotič.


Nikola Hočevar za šahovnico leta 1961

Na proslavi smo srečali enega najstarejih še aktivnih mariborskih šahistov - prof. Nikolo Hočevarja.

Ne bi mu prisodili, a čili Nikola Hočevar je dopolnil 88 let in še vedno aktivno šahira. Povedal nam je, da je leta 1947 osvojil naslov slovenskega mladinskega šahovskega prvaka. Tega uspeha se spominja, kot da bi ga dosegel včeraj. "Prvenstvo je bilo v Celju, z Ivom Bajcem sva osvojila enako število točk in za naslov prvaka sva odigrala še štiri partije. Prvo sem zmagal, druga in tretja sta se končali z remijem, v četrti pa je Bajec, da bi rezultat izenačil, zaigral tvegano, kar se mu je maščevalo, in zmagal sem 3:1. Šah je spremljevalec mojega življenja, redno šahiram, igram tudi na evropskih in svetovnih veteranskih prvenstvih. Upam, da bom še dolgo aktiven."

Pozvzetek - časopis Večer

Ocena:   Ogledov: 2731  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!