Ogled prispevka

Dobrodelna simultanka v Idriji

Torek, 19. december 2017 20:47:26 - Šah v Sloveniji


Na sliki: sin Vasje Pirca Vasilij, Darja Kapš in Jure Škoberne

19.decembra bo minilo 110 let od rojstva idrijskega rojaka Vasje Pirca, slovenskega šahovskega velemojstra, znanega tudi po tako imenovani Pirčevi obrambi, petkratnega šahovskega prvaka nekdanje Jugoslavije, skupinskega nosilca olimpijskega zlata s šahovske olimpijade leta 1950.

IDRIJA – Velemojstrica Darja Kapš in velemojster Jure Škoberne sta na dobrodelni simultanki proti 14 nasprotnikom dvanajst partij zmagala, remizirala pa z županom Bojanom Severjem in prvokategornikom Matejem Ušeničnikom. Izid torej 13-1 za velemojstrski par.

V zadovoljstvo prizadevnih organizatorjev se je v pritličju Mestne knjižnice in čitalnice Idrija v petek, 15. decembra, zbrala pisana druščina ljubiteljev šaha, ki je želela sodelovati ali spremljati potek dobrodelne šahovske simultanke velemojstrice Darje Kapš, šahovske ambasadorke, ter velemojstra Jureta Škoberneta, letošnjega slovenskega državnega prvaka. Člani Šahovskega kluba „Kolektor“ Idrija so z zanimivo alternativno šahovsko simultanko obeležili 110-letnico rojstva legendarnega idrijskega rojaka, šahovskega velemojstra Vasje Pirca.

Udeleženci simultanke so z odobravanjem sprejeli pobudo obeh vrhunskih šahistov, da se odpovesta honorarju in da prostovoljno zbrana sredstva namenijo ZPM Idrija. Med 14 udeleženci simultanke so bili v glavnem ljubitelji šaha, ki so želeli preveriti svoje znanje proti vrhunskim šahistom in jim odščipniti kakšno točko ali polovičko. Po dobrih treh urah in pol boja na črno-belih poljih je z remijem presenetil župan Bojan Sever, ki je miroljubno ponudbo obeh velemojstrov sprejel celo v malo boljši poziciji.

V nadaljevanju si je remi priboril tudi Matej Ušeničnik iz Žirov, sicer član ŠK Kolektor Idrija. Tudi ostali, ki so bili poraženi, so z veliko mero zadovoljstva komentirali potek odigranih partij, ki so jim obogatile šahovsko znanje.

Po simultanki so udeleženci - med njimi je bil tudi Vasilij Pirc, velemojstrov sin - še dolgo ostali v prijateljskem pogovoru o šahu in pogostitvi, za kar so zaslužni organizatorji in donatorji: Šahovska zveza Slovenije, Občina Idrija, Mestna Knjižnica in čitalnica Idrija, Komunala Idrija, Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije ter organizacijski odbor, ki ga je vodil prizadevni Samo Bevk.

Silvo Kovač

ChessBaze - za 110. letnico rojstva Vasje Pirca

Ocena:   Ogledov: 4180  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!