Ogled prispevka

Slovenski rating

Ponedeljek, 08. januar 2018 10:10:18 - Šah v Sloveniji

V Šahovskem utripu Piran in na Facebooku poteka živahna razprava o smotrnosti slovenskega ratinga. Razvila se je polemika, v kateri so sodelovali številni slovenski ljubitelji šaha. Razprava je navrgla niz argumentov za in proti. Jutri (torek) bomo v Šahovskem utripu pričeli z nekajdnevno Našo anketo, v kateri so ljubitelji šaha vabljeni h glasovanju z vprašanjem, ali so za ohranitev ali ukinitev (takojšnjo ali postopno) ratinga. Odgovore lahko pošljete že vnaprej na Šahovski utrip ali pa glasujete kar na Totem Šahu...

Nekaj mnenj za iztočnico:

S časom naprej

S Fide ratingom se je pričelo nekje konec šestdesetih let. Takrat so rating imeli le najboljši svetovni šahisti. Prva meja je bila, da so do ratinga lahko prišli le igralci,ki so ga imeli najmanj 2200 in več. Slabši igralci do ratinga niso mogli priti in takrat so bile kategorije logične, da so se lahko rangirali tudi igralci s slabšim znanjem od 2200.

Začetni rating žensk se je pričel z 2000. Te stare rating liste se lahko najde tudi v starejših številkah Šahovskega Informatorja. Na celem svetu je takrat imelo rating morda celo manj kot 10.000 šahistov.

Ker pa so tudi kategorije ponekod nerealne, se je za razvrščanje "slabših" igralcev uvedlo nacionalne ratinge. Ti nacionalni ratingi so bili smiselni zato, ker so fide ratingi bili dosegljivi le igralcem višjega ranga. Kasneje pa je fide naredila korak, da so začeli prestavljati mejo začetnega ratinga navzdol. Nekaj let je bila meja na 2000, danes je že popolnoma padla in danes si fide rating lahko pridobi čisto vsak šahist, ki se pač poda na ustrezen turnir, ki se bo fide ratingiral.

Nekoč je bila celo težava v tem, kateri turnir se bo ratingiral in kateri ne, ker je na open turnirju z recimo 100 igralci samo kakšnih 20-30 imelo fide rating. In zaradi nekaj medsebojnih partij najboljših marsikateri organizator ni videl smisla, da bi turnir prijavil za fide rating.

Danes so vse te ovire padle, fide rating lahko imamo vsi. Zato danes tudi ni več ovir, da se ne bi popolnoma vsak turnir tudi prijavil za fide rating. In posledično, ker si je danes že vsak pridobil fide rating, lokalni ratingi res nimajo več nikakršnega smisla.

Odpadla bo tudi dilema, ali nek turnir organizator prijavi pod samo lokalni rating, pod samo fide rating ali pa za oba ratinga.

Marsikateri organizator aktivnega turnirja se pogosto sprašuje, pod katerim ratingom naj koga vpiše v tabelo. Naj upošteva njegov rating za standardni šah, njegov fide rating, lokalni,... in potem se zgodi, da pri kakšnem tujcu seveda nima slovenskega ratinga. In Slovencu upošteva slovenski rating, hrvatu, ki igra po Sloveniji tudi, nekemu drugemu Hrvatu, ki slovenskega ratinga nima, pa mednarodni rating. Je to logično? Seveda ni. In ko se bo vsem upošteval le še fide rating, drugih lokalnih ratingov res ne bomo več potrebovali.

Potrebno je iti s časom naprej. Ko se je lokalni rating (in kategorije) potreboval, se ju je uvedlo. Danes pa ni več logično, zakaj bi se potrebovalo večkratno rangiranje (kategorije, lokalni rating, fide rating), če nam dovolj pove eno rangiranje, ki zajema vse igralce sveta- FIDE RATING. In imejmo le tega.

Povzeto po Šahovski utrip - IM Domen Krumpačnik

Ocena:   Ogledov: 2933  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!