Ogled prispevka

Dvoboj Šanghaj : AB Maribor

Sobota, 17. februar 2018 12:48:53 - Svet in šah

Prijateljstvu šahovskih mentorjev Petra Kokola in Mirana Drevenška se je potrebno zahvaliti, da se je v petek, 2.2.2018 v Mariboru in Šanghaju odvil pravi šahovski dvoboj na daljavo, kateremu podporo in organizacijo so namenili Šanghajski Yisheng center za kulturno komuniciranje, šahovski klub Xiao Shi Jie chess, OŠ Minhang iz Šanghaja in OŠ Angela Besednjaka z gospo ravnateljico Barbaro Novak ter računalničarjem g. Dejanom Žmavcem. Glavni akterji so seveda ponovno, tudi tokrat bili učenke in učenci, v tem primeru dveh, več kot 8000 km oddaljenih osnovnih šol s sedem urno časovno razliko. FM Peter Kokol šahovski pedagog, ki je jeseni na Kitajsko odšel s trebuhom za kruhom učit kraljevske igre kitajske učence. Miran Drevenšek je mentor interesne dejavnosti šah na OŠ Angela Besednjaka v Mariboru.

Prvo mednarodno šahovsko tekmovanje osnovnih šol Minhang in Angela Besednjaka se je pričelo v petek, 2.2.2018 ob 08.30 uri po lokalnem in ob 15.30 uri po Šanghajskem času. Pomerilo se je deset učenk in učencev obeh osnovnih šol, pri čemer je vsak tekmovalec odigral dve partiji z istim nasprotnikom, enkrat z belimi, drugič s črnimi figurami. Tokrat so zmagali kitajski učenci z rezultatom 12:8, a pomembneje od tega je bilo tkanje novih prijateljskih vezi in to z otroki iz daljne Kitajske.

Osnovno šolo Angela Besednjaka so zastopali: Gal Blažič, Zala Casar, Luka Bombek, Zala Kacjan, Doroteja, Nuša in Gašper Drevenšek, Žan Luka Kraner, Timon Kikec in Rebeka Koler. Kitajskim nasprotnikom se niso pustili premagati Zala Kacjan in Gašper Drevenšek z osvojenim polnim izkupičkom (2 točki iz dveh partij) ter Doroteja Drevenšek z zmago in remijem. Točko je nasprotnikom odvzel še Gal Blažič, pol točke so dosegli Žan Luka Kraner, Rebeka Koler in Nuša Drevenšek.

Prav vsi učenci OŠ AB pa so se zelo dostojno borili proti nasprotnikom iz večmilijonskega Šanghaja in športni sreči, ki je tokrat bila na strani kitajskih učencev, je pripisati, da nismo dosegli še več lepih točk. Odigrali smo kopico lepih, premetenih potez in s srčno željo premagati prav vsakega, ki je sedel na nasprotni strani monitorja, zelo oddaljenega Šanghaja.

Polni vtisov in veseli novih izkušenj, smo si obljubili, da tovrstno tekmovanje še ponovimo, morda pa se ob šahovnicah pomerimo tudi iz oči v oči brez računalniških zaslonov, ki so nam tokrat pomagali prebroditi veliko razdaljo med Mariborom in daljnim Šanghajem.

Ocena:   Ogledov: 2381  Dodal:Miran Drevenšek

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!