Ogled prispevka

Caruana - izzivalec

Sreda, 28. marec 2018 12:58:02 - Svet in šah

V Berlinu se je zaključil kandidatski turnir. Veliki zmagovalec je zasluženo ameriški velemojster Fabiano Caruana, ki je po zmagi nad Aleksandrom Griščukom v zadnjem krogu, najbližja tekmeca – Šakriarja Mamedžarova in Sergeja Karjakina – za seboj pustil za celo točko. Fabiano se bo konec leta v Londonu pomeril z Magnusom Carlsenom za naslov svetovnega prvaka, ki bo potekal od 9. do 28. novembra v Londonu.

Fabiano Luigi Caruana (rojen 30. julija 1992) je italijansko-ameriški šahovski velemojster. Kot šahovski "čudežen deček" je postal velemojster pri starosti 14 let, 11 mesecev in 20 dneh - najmlajši velemojster v zgodovini Italije in Združenih držav Amerike.

Caruana, rojen v Miamiju, je odraščal v Park Slope v Brooklynu in začel igrati šah pri petih letih. Za Združene države je igral do leta 2005, ko je preselil v Italijo. Leta 2007 je dobil velemojsterski naziv, istega leta pa je zmagal na italijanskem prvenstvu v šahu. Zmago je ponovil še v letih 2008, 2010 in 2011. Na šahovskem srečanju Dortmund Sparkassen leta 2012, 2014 in 2015 je osvojil tudi Sinquefield Cup 2014, kjer je zabeležil zgodovinski "performance rating" 3103 in izboljšal svoj Elorating na 2844, tako je postal tretji najmojčnejši igralec v zgodovini na svetu. V letu 2015 se je ponovno vrnil v ZDA.

To je bil izjemen turnir, brez dvoma eden najbolj bojevitih in kvalitetnih v šahovski zgodovini. Pohvale in čestitke za izjemne predstave si zaslužijo prav vsi akterji!

Fabiano, iskrene čestitke!

Končni vrstni red:
9.0 – Caruana
8.0 – Mamedžarov, Karjakin
7.5 – Ding Liren
6.5 – Kramnik, Griščuk
6.0 – So
4.5 – Aronjan

Izjave:
Fabiano Caruana: »Navdušen sem! Danes nisem vedel, kaj se bo zgodilo. Prepričan sem bil, da je usoda v rokah drugih. Nato pa velika zmaga nad Griščukom. Presrečen sem!«
Fabiano Caruana: »Ne vem, kako se počuti Magnus. Je mogoče zaskrbljen?«
Sergej Karjakin: »Fabiano, ki je bil že pred dvema letoma blizu uspeha, si je zaslužil zmago!«
Magnus Carlsen: »Čestitke Caruani za zasluženo zmago! In veliko sreče novembra ...«
Magnus Carlsen: »70 odstotkov možnosti za Caruano!«

Zanimivo:
Petindvajset letni Fabiano Caruana je po Bobbyju Fischerju od leta 1972 prvi Američan, ki je postal izzivalec. Caruana je postal velemojster kot najmlajši Američan pri 15 letih.


Ocena:   Ogledov: 1871  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!