Ogled prispevka

Velikonočni turnirji 2018

Četrtek, 12. april 2018 14:03:08 - Šah v Sloveniji

Na Velikonočni ponedeljek, 2. aprila je v Osnovni šoli na Sladkem vrhu potekal 24. tradicionalni "Velikonočni turnir" v organizaciji šahovskega kluba Sladki Vrh, sponzor turnirja je bila Paloma d.o.o.. Kljub bolj skromnem nagradnem fondu kot prejšnja leta se je turnirja udeležilo kar 95 šahistov iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Za turnir lahko rečemo, da je bil po zasedbi eden močnejših turnirjev saj je tekmovalo veliko tituliranih šahistov. Nosilec turnija je bil hrvaški GM Jovanovič Zoran z ratingom 2677. Igrali so pospešen šah - enajst kol po sistemu švicar z igralnim časom 10 min na igralca.

Tudi tokrat so prva mesta osvojili gostje iz Hrvaške, ki tudi občasno igrajo za slovenske klube. Zmagovalec turnirja je bil GM Zelčič Robert z 9,5 točkami, sledila sta mu GM Palac Mladen in GM Jovanovič Zoran, ki so pobrali glavne denarne nagrade. Nagrado turnirja za 24. mesto je osvojil Damir Mravunac iz Hrvaške.

Najboljši slovenski šahist je bil FM Špalir Jernej iz ŠK Slovenj Gradec na 4. mestu. Najboljši mladinec je bil šestnajstletni Jaka Juvan iz ŽŠK Maribor, ki se je uvrstil na odlično 7. mesto. Edina šahistka je bila devetletna Šjama Grobelšek iz Sladkega vrha, ki je na žalost pristala na zadnjem mestu. Najstarejši udeleženec turnirja Režonja Štefan iz ŠD Radenska - Pomgrad je pri 83. letih zasedel visoko 36. mesto.

Turnir je korektno vodil Branko Vadlja, mednarodni sodnik.
Rezultati turnirja na ŠZS... Fotografije: Damir Mravunac.Gospodaričev memorial, šah, Postojna, 31. marec 2018 Foto: Valter Leban

Postojna – Na 12. Gospodaričevem memorialu se je v Šolskem centru Postojna v soboto pomerilo 125 šahistov, od najmlajših do najbolj izkušenih, med njimi je bilo pet velemojstrov. V Šahovskem klubu Postojna, ki tekmovanje pripravlja v spomin na Rada Gospodariča, so zadovoljni tako z organizacijo kot tudi z igro domačih šahistov. Turnir se je odvijal na velikočno soboto. Udeležilo se ga je kar 125 igralcev in igralk iz šestih držav, med njimi pet velemojstrov.

Po devetih krogih hudih bojev je slavil Mladen Palac, sledijo mu Marin Bosiočić (oba po 7,5), Branko Rogulj, Darko Dorić, Zoran Jovanović, Jadranko Plenča in Ozren Biti (vsi po 7). V hudi hrvaški konkurenci so bili najboljši Slovenci GM Matej Šebenik, Jan Šubelj, Marjan Črepan in Andrej Žnidarčič (po 6,5). Organizatorji - ŠK Postojna - so se zelo izkazali. Poskrbeli so za lepe nagrade in prijetno počutje udeležencev in gostov. Hrvaški velemojster Mladen Palac je prvi udeleženec, ki je zvezdico Gospodaričevega memoriala osvojil tretjič. Rezultati turnirja...

Tradicionalni velikonočni open v Palmanovi, Palmanova, 30.3. do 2.4.2018 - se je zaključil z novim uspehom piranskega šaha. Timothy Šuc je v zadnjem krogu s črnimi ugnal FIDE mojstra Andreo Dappiana in turnir končal na drugem mestu, z enakim številom točk kot zmagovalec Ivano Ceschia. Slovenski uspeh je s tretjim mestom dopolnil 18-letni član ŽŠK Maribor Sham Bratkovič, ki je bil v zadnjem krogu boljši od mlajšega brata Jakoba, ki se je uvrstil na 11. mesto.

Tudi na Ptuju so v Spuhlji v organizaciji ŠD Ptuj priredili "Velikonočni turnir Spuhlja 2018". Turnirja se udeležilo 24 tekmovalcev pretežno iz ptujskega področja. Igrali so 9 kol po sistemu švicar z igralnim časom 10 min. Na prvo mesto se je uvrstil MK Andraž Šuta, na 2. mestu mu je sledil Mitja Kramberger, tretje mesto je pripadlo najstarejšemu udeležencu turnirja - triinosemdesetnemu MK Janku Bohaku. Rezultati turnirja...

Ocena:   Ogledov: 2282  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!