Ogled prispevka

21. Pirčev memorial - Maribor

Petek, 03. avgust 2018 09:26:44 - Šah v Sloveniji

Včeraj v ponedeljek, 30. avgusta, se je v avli Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor začel že 21. šahovski memorial v spomin na enega od velikanov slovenskega šaha, Vasjo Pirca.

Pred prvimi potezami je bila slovesna otvoritev, na kateri je navzoče šahiste in prijatelje igre na 64 črno-belih poljih v imenu prirediteljev pozdravil predsednik ŽŠK Maribor Slavko Vizovišek. Med drugim je poudaril, da je turnir dolg do slovenskega šahovskega velikana, ki je bil tudi član ŽŠK Maribor, nato pa sedel za šahovnico, saj je eden od 82 nastopajočih. Za njim je v imenu Šahovske zveze Slovenije spregovoril Adrian Mihaljčišin, ki ima vlogo direktorja turnirja, sodnica turnirja Narcisa Mihevc Mohr je šahiste seznanila s pravili igre, mariborski podžupan Šaša Pelko pa je šahistom zaželel čim več dobrih iger in prijetno počutje v štajerski prestolnici.

Na turnirju nastopajo šahisti in šahistke iz petnajstih držav, med njimi so tudi štirje iz Kitajske.

"Čeprav je prijavljenih nekaj manj, kot jih je bilo v prejšnjih letih, smo zadovoljni. Med njimi je tudi osem velemojstrov, edini slovenski pa je Marko Tratar. Najstarejši udeleženec memoriala je 89-letni Nikola Hočevar iz Maribora, najmlajši je osemletni Luzi Kang iz Kitajske. Pričakujemo zanimive partije," je povedal tajnik ŽŠK Maribor Jernej Buzeti.

Turnir je razdeljen v dve skupini glede na rating šahistov: na A-turnirju igrajo šahisti z ratingom 2000 točk ali več (34 tekmovalcev), na B-turnirju pa šahisti z ratingom do 2000 točk (48 tekmovalcev). Turnir bo odigran po švicarskem načinu z igralnim časom 90 min za 40 potez + 30 minut do konca partije + 30 sekund dodatka po vsaki odigrani potezi.

Rezultati turnirja...

Večer - mariborski turnirji

Včeraj sta bila odigrana dva kroga. Po 7. krogu je sam na vrhu Konstantin Černišov (5,5), sledita mu Jadranko Plenča in Samy Shoker (5). V skupini s po 4 točkami so Tratar, Juvan, Markoja, Jelen in J. Skuhala.
Na B-turnirju se Tilen Kodrič ne da. Šele v 7. krogu je oddal prve pol točke. Sledi mu Nino Cmor s točko zaostanka.
Danes je predzadnji krog. Komentira: Andrej Žnidarčič.

Danes na Pircu zadnje dejanje. Samostojno vodstvo je z včerajšnjo zmago ohranil Konstantin Černišov (6,5). Sledi mu odlični Jadranko Plenča (6), ki je bil boljši od velemojstra Aleksandra Kovačevića. Med Slovenci izstopa Boris Markoja, ki je s petimi točkami na devetem mestu.

Na B-turnirju blesti Tilen Kodrič, ki je doslej oddal vsega pol točke. Sledijo mu Cmor (6,5), Perić, Miša Hrenič (po 6) itd.

Na A-turnirju je zasluženo slavil 51-letni ruski velemojster Konstantin Černišev, ki je bil na vrhu ves turnir. Sledita mu s po pol točke zaostanka Egipčan Samy Shoker in mladi Rečan Jadranko Plenča; slednji je osvojil prvi bal za velemojstra. Najboljši Slovenec je Boris Markoja, ki je z zbranimi 5,5 točkami končal na devetem mestu. Opozoriti velja na sijajen nastop mladega Jake Juvana, ki je osvojil pet točk in kar 81,6 točk novega ratinga.

Na B-turnirju je zmagal s 7,5 točkami - kljub porazu v zadnjem krogu - Tilen Kodrič, sledita mu Bernard Perić in Miša Hrenič. Sijajno je igrala tudi 14 letna Turkinja Arda Dogasu, ki je osvojila 6 točk - 7. mesto in kar 126,0 točk novega ratinga. Komentira: Andrej Žnidarčič - Šahovski utrip Piran

Ocena:   Ogledov: 1357  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!