Ogled prispevka

Slavnosta akademija ob 80. letnici ŠZS

Nedelja, 06. december 2015 19:45:09 - Novice

V prostorih Šahovske zveze Slovenije v Ljubljani je v sredo, 02. decembra letos potekala slavnostna akademija ob 80 – letnici Šahovske zveze Slovenije, ki je bila ustanovljena 22.decembra 1935 leta v Rogaški Slatini.

Spomnili so se začetkov te miselne igr ter številnih generacij, ki so zaznamovale ne le slovenski, ampak tudi svetovni šah na čelu z legendarnim Milanom Vidmarjem, prvim slovenskim šahovskim velemojstrom.

„Slovenci smo igro na 64 črno-belih poljih vzeli za svojo, od Avstro-Ogrske, kraljevine Jugoslavije, Jugoslavije pa vse do sedanjih časov, ko smo gostili tudi najpomembnejše šahovske dogodke na svetu. Kalijo pa se tudi mladi rodovi, ki bodo prenašali šahovsko znanje na naslednje generacije“ je med drugim v nagovoru povedal predsednik državnega zbora Milan Brglez, prisotne pa je pozdravil tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

„Nekdanja Jugoslavija je bila dolga desetletja za Sovjetsko zvezo druga šahovska velesila na svetu. Šahovska zveza Jugoslavije je temeljila na Slovencih, prvi predsednik je bil Slovenec, tudi v šahovski reprezentanci na olimpiadi v Dubrovniku leta 1950 je bila trojica Slovencev, med njimi tudi drugi slovenski velemojster, idrijski rojak Vasja Pirc, ki je osvojila zlato medaljo“ je uvodoma dejal podpredsednik Mednarodne šahovske zveze FIDE Boris Kutin.

Predsednik Šahovske zveze Slovenije Tomaž Subotič je izpostavil, da je Šahovska zveza druga najbolj množična športna organizacija, saj ima okrog 150 društev in klubov in 250 šahovskih krožkov ter prek 15 tisoč šahistk in šahistov. V samostojni Sloveniji je bil največji šahovski dogodek 35. olimpijada leta 2002 na Bledu.

Za prihodnost slovenskega šaha se ni treba bati. Še pred osamosvojitvijo Slovenije je leta 1961 svetovni mladinski prvak postal Bruno Parma. Tudi idrijski šahisti smo lahko ponosni na svojega rojaka Marjana Šemrla, ki je leta 2011 postal 24 svetovni prvak v dopisnem šahu.

Že uveljavljenim slovenskim šahistkam in šahistom se je v zadnjem času pridružil mladi rod z Luko Leničem in Lauro Unuk, ki sta v mladinski konkurenci osvojila naslov svetovnih prvakov.
Slavnostno akademijo ob 80-letnici Šahovske zveze so popestrili z glasbenimi nastopi mladih slovenskih šahistov - glasbenikov, zaključili pa z hitropoteznim VIP (Mnogi znani ljudje dobro igrajo šah. Tako imenovani VIP (Very Important Persons) turnirji so jim v sprostitev, šahu pa v promocijo - Iztok Jelen - Twiter) šahovskim turnirjem dvanajstih šahistov, med katerimi sta bila tudi Idrijčana Samo Bevk, ki je osvojil 2. mesto in Silvo Kovač, ki je bil peti.

Z naslovom „S šahom v družbo znanja“ je izšla tudi brošura ob 80 letnici Šahovske zveze Slovenije.

Silvo Kovač - Primorski val

Več na povezavi: Primorski val

Ocena:   Ogledov: 2702  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!