Ogled prispevka

Dvoboj za naslov svetovnega prvaka

Nedelja, 11. november 2018 10:45:35 - Svet in šahV petek, 9.novembra, se je v Londonu pričel dvoboj za naslov svetovnega prvaka med Magnusom Carlsenom in izzivalcem Fabianom Caruano. Odigrala bosta 12 partij ter morebitni tie-break.

Čeprav Magnus Carlsen šteje šele 27 let, že dolgo zaseda šahovski prestol. Tja se je zavihtel leta 2013, ko je zlahka premagal Viswanathana Ananda (6,5:3,5). Naslov je nato dvakrat ubranil, leta 2014 je spet brez pretiranih težav opravil z Indijcem (6,5:4,5), pred dvema letoma pa je imel ogromno dela, saj je Rusa Sergeja Karjakina premagal šele v podaljšku (po izidu 6:6 so bile na sporedu štiri partije v pospešenem šahu).

Njegov tokratni izzivalec je Američan Fabiano Caruana, ki je leto mlajši. Caruana si je mesto izzivalca prislužil marca, ko je dobil turnir osmih izzivalcev. Turnir izzivalcev je bil neverjetno izenačen, Američan pa je z zmagami ob koncu turnirja pokazal svojo trdnost, odločnost in kakovost.Prihod Caruane na največjo sceno pomeni tudi nekoliko večje zanimanje za šah v ZDA. Nesporni vrhunec se je zgodil leta 1972, ko so bile na vrhuncu hladne vojne vse oči uprte v Islandijo, kjer sta se pomerila Bobby Fischer in Boris Spaski. Fischer je po naslovu izginil (naslova tri leta kasneje sploh ni branil in se je ubadal s številnimi drugimi težavami).

Izzivalec je med letoma 2005 in 2015 igral za Italijo, od koder prihaja njegova mati. Blizu boju za naslov svetovnega prvaka je bil že leta 2016, ko je zaostal le za Karjakinom. Na vrhu jakostne lestvice sta prav oba akterja, ki se bosta med 9. in 28. novembrom v Londonu pomerila za naslov prvaka. Carlsen ima rating 2835, Caruana pa 2832.

Statistika na strani Carlsena - do zdaj sta se v klasičnih partijah pomerila 33-krat, več uspeha ima Norvežan (10 zmag, 5 porazov in 18 remijev). Prvak bo tisti, ki bo prej prišel do šestih točk in pol. V primeru izenačenja na 6:6 bomo spet videli podaljšek – igro v pospešenem šahu. Tudi v tej statistiki ima Carlsen boljši medsebojni izkupiček (23 zmag, 11 porazov, 22 remijev).


Uradna spletna stran...

Ocena:   Ogledov: 1368  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!