Ogled prispevka

Finalistka Mladi upi 2019: šahistka Zala Urh

Ponedeljek, 18. november 2019 07:49:03 - Novice

Zalo je nad šahom navdušil učitelj v prvem razredu, ki jo je znal motivirati, da je kmalu začela nabirati športno kilometrino v tej disciplini. Pri 17 letih ima že zelo jasno zastavljene cilje: postati želi velemojstrica in se boriti z najmočnejšimi šahisti na svetu.

Dijakinja tretjega letnika Gimnazije Kranj Zala Urh prihaja iz šestčlanske družine, ima namreč še tri sestre. Svojo strast do športa je razvila že v družini, v kateri se prepletajo športi, umetnost in trdo delo, ki jih vodi do želenih rezultatov. Kot dijakinja ima v šoli veliko obveznosti, njena posvečenost šahu pa pomeni, da v šoli veliko manjka. Pri pouku je prisotna le 60-odstotno, zato potrebuje veliko trdne volje in dela, da uskladi šolske obveznosti z vsemi tekmovanji in treningi. "Priznam, da je včasih zelo težko. Imam dobesedno na minute odmerjen čas za počitek, naloge v šoli, treninge šaha in podobno. Občasno mi ostane še nekaj malega časa za kakšno kavico s prijatelji," pravi 17-letnica.

Njena ljubezen do šaha se je začela že v 1. razredu osnovne šole, zahvaljujoč učitelju, ki jo je znal motivirati in se je hitro pripravila na prva tekmovanja. Nato je doma pridno trenirala z očetom, tekmovanja pa so si kar sledila eno za drugim. "Na začetku so bili porazi zame kar boleči in obljubila sem si, da teh porazov ne bo veliko," pravi Zala. A z vsako tekmo je bolj napredovala in tako pridobivala na samozavesti, seveda pa so sledili tudi uspehi. Ko je postala državna prvakinja, so se ji odprla vrata na evropska in svetovna prvenstva v šahu. In v zadnjih letih je nanizala številne uspehe na njih. Sama je najbolj ponosna na 7. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v Urugvaju leta 2017.

Mlada šahistka pravi, da jo šah navdušuje, izpolnjuje, gradi njeno osebnost ter ji pomaga razvijati logično mišljenje in matematično znanje. Prav zaradi šaha je vzljubila tudi matematiko in že razmišlja o tem, da bi se po končani gimnaziji usmerila v področje matematike. "Zanima me tudi psihologija, ki je še kako povezana s šahom. Kmalu bom na tem, da se bom morala odločiti, kam bo šla moja življenjska pot, a vsekakor bo povezana s šahom," pravi Zala.

17-letnica ima tudi jasno zastavljene cilje, kaj bi rada dosegla na področju šaha: "Želim si postati velemojstrica (osvojeno imam že prvo normo od treh za ta naslov) in se boriti z najmočnejšimi šahisti na svetu. Prizadevala si bom tudi za to, da bi šah postal izbirni predmet v šolah." Njena vzornica je Judith Polgar, ki je postala velemojstrica že pri 15 letih. Je najmočnejša igralka v zgodovini šaha in edina ženska med 100 najboljših igralcev na svetu.

Zala je zaradi šaha tudi že veliko prepotovala in tudi to izpostavlja kot eno od prednosti tega športa, saj si s potovanji širi obzorja. A to pomeni dodatno finančno breme za družino. "Starša si prizadevata in me podpirata, vendar bi mi vključitev v projekt "Mladi upi" pomenila dodatno motivacijo za moje nadaljnje delovanje v šahu in s finančno podporo bi lažje uresničila vse zastavljene cilje," pravi šahistka.

...več na spletni strani Mladi upi

Ocena:   Ogledov: 774  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 23-11-2019 09:42:16 leydi

Pozdravljeni gospod / gospa Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke finančna kriza, ki izzove banke, resne ponudbe za posojila, poštena certifikat in hitro od 2000 do 10 000 000 EUR za obdobje od odplačilo od 2 do 25 let se naša stopnja razlikuje za 2%. Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila Moj e-poštni naslov: leydifinance@gmail.com WhatsApp: +33757910768Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!