Ogled prispevka

Albin Planinc, slovenski velemojster

Nedelja, 19. april 2020 10:04:28 - Šah v Sloveniji

Danes je 76-letnica rojstva neverjetnega slovensko-jugoslovanskega velikega mojstra Albina Planinca (rojen 18. aprila 1944, Briše). Za koga? Prepričan sem, da mnogi moji prijatelji in celo kolegi velemojstri iz mlade generacije ne poznajo imena, vendar je bil eden najsvetlejših meteorjev v sodobni šahovski zgodovini. Ne, to ni pretiravanje. V resnici lahko njegovo celotno kariero zasledimo v šestih letih: od 1969 do 1975, vendar je ta lesk še večji.Planinc (levo) v partiji proti Petrosjanu na turnirju IBM v Amsterdamu leta 1973

Albin Planinec (rojen Planinc) se je rodil v Brišah pri Zagorju leta 1944. Odraščal je z materjo v revščini, šah pa mu je kmalu postal zatočišče pred sivimi dnevi. Leta 1962 je postal mladinski prvak Slovenije. Preselil se je v Ljubljano, se zaposlil kot delavec v Rogu, v prostem času pa se posvečal šahu. Dobro je šlo; na mladinskem prvenstvu SFRJ je bil tretji, leta 1965 pa bil že sedmi med člani z odmevno zmago nad prvakom Milanom Matulovićem. Nato pa je sledil šok: domnevni incident v opitosti (Albin sicer ni pil) je pripeljal do kazni iz Beograda. Planinc leto in pol ni smel nastopati. Vrnil se je k Rogu in samotnim večerom ob šahu. Krivico je moral popraviti sam. Leta 1968 je postal slovenski prvak, naslednje leto pa dobil vabilo na prvi Vidmarjev memorial v Ljubljani. Igral je in zmagoval, šele proti koncu turnirja pa dobil tudi – dopust v službi! Ta senzacionalni triumf pred Gligorićem, Unzickerjem in drugimi mu je spremenil življenje.

Albin je kmalu dobil kup vabil na turnirje, pustil službo, postal velemojster in državni reprezentant. Ostri slog in prezir do remijev sta mu redno odvzela ključne točke, leta 1973 pa mu je uspel veliki met: po odličnem četrtem mestu v Wijk aan Zeeju je zmagal v Amsterdamu skupaj s Tigranom Petrosjanom. Leto pozneje je blestel ob srebru SFRJ na olimpijadi v Nici. Takrat je bil 38. igralec sveta. Veliko je igral: Mar del Plata, Madrid, Nizozemska, Moskva… Tihi in skromni mož pa uspehov ni ponovil; duševna bolezen se je krepila, vrstile so se časovne stiske, redki prebliski so bili premalo. Albin se je razšel s svojo Rajko, igral vse manj, leta 1983 pa prenehal in poslej živel v skromnem stanovanju z materjo. In z revščino. Le izbranci so imeli vstop v njegov svet. Malo je govoril in veliko bral. Nekaj mesecev po smrti matere, na katero je bil močno navezan, je leta 2008 umrl še sam. Ostajajo partije, ki govorijo glasno.


Več si lahko preberete na WikipedijaVeč partij si lahko ogledate na chessgames.com !Povzetek z Dnevnik.si

Ocena:   Ogledov: 920  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 03-07-2020 07:27:14 Sivc

Videti je, da smo v šahovski opoziciji večni diletanti. Šele komentator iz druge države me je opomnil, da so Slovenski uradni šahisti v prejšnjem tisočletju kar nekaj pomenili in šah bo še naprej pomenil aktivno razumevanje med ljudmi tudi na Balkanu, enako kot matematika, pa če tudi bolj v elektronski obliki, za nas večne diletante.Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!