Ogled prispevka

Šahovski kotiček UK Maribor

Nedelja, 25. oktober 2020 11:41:44 - Novice

Slavko Vizovišek in dr. Zdenka Petermanec sta prerezala trak.   Sašo Bizjak

V Univerzitetni knjižnici Maribor so v sodelovanju z Železničarskim šahovskim klubom (ŽŠK) Maribor in Klubom prijateljev UKM za obiskovalce uredili Šahovski kotiček UKM. Predsednik ŽŠK Maribor Slavko Vizovišek in ravnateljica UKM sta prejšnji četrtek s simbolnim prerezom traku kotiček predala namenu. "Naša želja je, da bi pritegnil nove ljubitelje, ki bodo spoznavali skrivnosti šahovskega ustvarjanja ali ga med tekmeci celo izboljševali. In kdo ve, morda prav ob tej mizi ponovno dobimo kakšnega šahovskega olimpionika," je še povedala ravnateljica UKM Zdenka Petermanec.


Jugoslovanska olimpijska ekipa - Dubrovnik 1950: Gligorić, Pirc, Trifunović, Rabar, Vidmar Jr. in Puc...

V kotičku je prav posebna miza, in sicer s šahovske olimpijade v Dubrovniku leta 1950. Ta je bila še posebej pomembna, saj je šlo za prvo šahovsko olimpijado po večletnem predahu zaradi druge svetovne vojne. Na njej je zlato medaljo osvojila takratna jugoslovanska reprezentanca, v kateri so bili trije Slovenci.

V UKM še hranijo originalen letopis in zapise šahovskih partij s teh iger. Imajo pa tudi bogato zapuščino izjemnih slovenskih šahistov dr. Milana Vidmarja st. in Vasje Pirca. Zbirki sta za poznavalce izredno zanimivi, saj vključujeta bogat nabor šahovske literature, predvsem pa rokopisne zapise šahovskih partij. Za te se zanimajo celo šahisti iz Japonske in Irske.

S šahom so v UKM začeli leta 2011, ko je bil prvi Šahovski turnir UKM. Tri leta je potekal v sklopu Noči raziskovalcev, sčasoma je prevzel vlogo zaključne prireditve Študentskega oktobra. "Študentom želimo namreč predstaviti knjižnične storitve na bolj sproščen način in s tem omiliti njihovo predstavo, da je knjižnica nekaj zelo strogega, knjižničarji pa preresni," sporočajo iz knjižnice.

Šahovski turnir se je razvil v medgeneracijski in mednarodni dogodek, saj se ga udeležujejo igralci, stari od sedem do 86 let, z različnih koncev Evrope. Vsi so bili izvedeni v sodelovanju z ŽŠK Maribor. Zaradi tega sodelovanja je turnir priznan tudi pri Šahovski zvezi Slovenije. Sicer pa je torej namenjen promociji šaha in predstavitvi bogate knjižnične šahovske zbirke UKM. Ob vsakem turnirju predstavijo delček gradiva s tematskimi razstavami in dogodek obogatijo s strokovnimi predavanji o zgodovini šaha, taktikah igranja šaha, slovenskih šahistih … Če načrtov ne bi prekrižal virus, bi ga tudi letos izpeljali - tokrat že devetič.

Povzetek - Šahovski kotiček na UKM - Večer

Ocena:   Ogledov: 558  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!