Ogled prispevka

Rešujte šahovske probleme

Nedelja, 07. junij 2015 12:53:57 - Svet in šah

Rešujte šahovske probleme

Analizirajte trenutno pozicijo na šahovnici in najdite možno rešitev v določenem številu potez. Kako?

  • Ocenite nasprotnikovo pozicijo (razpored figur, materialno prednost, linije in diagonale, možne nasprotnikove grožnje)
  • Ocenite svojo pozicijo in možnosti za napad oziroma šah mat
  • Rešitev skušajte najti v mislih tako - ne da bi pomikali figure na šahovnici
  • Ko ste našli idejo rešitve poskušajte premakniti figure na želeno pozicijo na šahovnici. Pomagate si lahko z postavitvijo figur na domači šahovnici!
  • Če vam v več poizkusih ne uspe kliknite na gumb "Namig"!

Šahovski problem je uganka na šahovnici, ki reševalcu predstavlja neko nalogo. Npr. beli je na potezi, najdi tako potezo belega, da na vsak odgovor sledi mat črnemu. Tak problem se imenuje »mat v dveh potezah« ali dvopoteznik. Sestavljavec problema se imenuje tudi kompozitor. Več izrazov uporabljenih v šahovskih problemih je v izrazoslovju problemskega šaha.

Šahovski problem je umetno postavljena (komponirana) pozicija; ni del neke šahovske partije, temveč namensko sestavljena naloga. Določena je tudi naloga reševalcu, pogoj (ang. stipulation) npr. matiraj črnega v določenem številu potez.

Problemom podobne naloge so taktične uganke, kjer je potrebno najti najboljšo potezo, ki vodi k matu ali materialnem dobitku. Take uganke so lahko del dejansko odigranih partij ali pa so sestavljene tako, da spominjajo na običajno šahovsko igro. Po drugi strani pa problemi, kot umetno sestavljene naloge, nimajo videza pozicije iz šahovskih partij, čeprav jih je možno doseči iz začetne postave.

Ocena:   Ogledov: 6774  Dodal:Tajnik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!