Ogled prispevka

Pirčev memorial

Ponedeljek, 08. junij 2015 11:30:54 - Novice

Šahiraj na elitnem tekmovanju!


V času Lenta od 25.06. do 02.07. bo v Mariboru, Slovenija


19. Memorial Vasje Pirca

z devetimi koli ter bogatimi nagradami in spektukalarnim spremljevalnim programom.

V enem izmed najbolj šahovskem mestu v Sloveniji se bo v času Lenta, največjem festivalskem dogodku v Sloveniji, zgodil poseben šahovski turnir. Več o Festivalu Lent na Festival Lent ali na spletni strani Pirčev memorial ali na ŠZS - Pirčev memorial.


Drugi velikan slovenskega šaha (za Milanom Vidmarjem) in obenem prvi (skoraj) poklicni šahist, publicist, funkcionar in trener. Mojster je postal v Karlovcu leta 1927, mednarodni mojster pa v Rogaški Slatini leta 1929, kjer je dosegel odličen rezultat z delitvijo 3. mesta (zmagal je sloviti Akiba Rubinstein — s Pircem sta igrala do “golih” kraljev!). Sledil je mednarodni vzpon v tridesetih letih minulega stoletja — vrhunec pa je nedvomno zmaga na turnirju v Lodžu leta 1938. Prav za ta rezultat mu je FIDE leta 1953 dodelila naslov velemojstra. Z odlično igro se je izkazal tudi v reprezentanci na olimpiadah. Bil je ploden pisec teoretskih del o šahu (predvsem je preučeval otvoritve, pionirsko delo pa predstavljajo raziskovanja različnih “sistemov z obrnjenimi barvami”)...

Memorial Vasje Pirca je tradicionalni mariborski turnir v organizaciji ŽŠK Maribor in Šahovske zveze Slovenije. Predstavlja nadaljevanje mariborskih mednarodnih turnirjev, ki jih ŽŠK Maribor organizira že od leta 1967. Oblika turnirja se je v letih spreminjala — od poudarka na močni mednarodni velemojstrski udeležbi, “zlitja” z državnim prvenstvom, posodobitve s “knock-out” sistemom ter ponujanjem priložnosti mladim perspektivnim šahistom.

Ocena:   Ogledov: 2570  Dodal:Tajnik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!