Ogled prispevka

14. svetovno univerzitetno prvenstvo

Nedelja, 10. april 2016 11:14:59 - Svet in šah


Združeni Arabski Emirati bodo v prihodnjih dneh gostili 14. svetovno univerzitetno prvenstvo v šahu. Tekmovanja v Abu Dhabiju, ki bo potekalo med 9. in 15. aprilom, se bodo udeležili tudi slovenski študenti.

Naše barve bo zastopala štiričlanska ekipa:

  • Špela Orehek, študentka tretjega letnika Fakultete za družbene vede, smer družboslovna informatika(Univerza v Ljubljani),
  • Aljoša Tomazini, študent drugega letnika fizioterapije na Alma Mater Europaea,
  • Žan Tomazini, študent tretjega letnika elektronike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Univerza v Mariboru),
  • Jernej Špalir, študent drugega letnika podiplomskega študija, molekulske in funkcionalne biologije na Biotehniški fakulteti(Univerza v Ljubljani).

Pred dvema letoma so se svetovnega univerzitetnega prvenstva v šahu na Poljskem že udeležili Špela, Žan in Jernej. Novinec v ekipi je Žanov brat Aljoša, zmagovalec zadnjega državnega univerzitetnega prvenstva. Vsi so se z šahom začeli ukvarjati že zelo zgodaj. Še preden so znali pisati in računati, so znali premikati šahovske figure. Šah jih spremlja ves čas šolanja zato jim prilagajanje študijskih obveznosti ne predstavlja večjih težav.

Kljub mladosti se lahko pohvalijo z žlahtnimi osvojenimi naslovi: Žan je leta 2012 osvojil naslov državnega članskega prvaka Slovenije, brat Aljoša se najbolj veseli naslova absolutnega mladinskega državnega prvaka do 20 let, Špeli največ pomeni uvrstitev v člansko žensko reprezentanco leta 2012 in 2013 ter lansko 10. mesto na evropskem univerzitetnem prvenstvu in Jernejev najboljši rezultat sega 6 let nazaj, ko je osvojil naslov mladinskega prvaka do 18 let.

V Abu Dhabi odhajajo z različnimi pričakovanji. Trojica, ki se je tekmovanja udeležila že pred dvema letoma, od letošnjega pričakujejo organizacijo na visokem nivoju, srečanja z veliko starimi šahovskimi znanci, močne nasprotnike, spoznati arabsko kulturo in pozitivno ekipno vzdušje saj se vsi člani ekipe med seboj dobro poznajo in razumejo. Aljoša pa odgovarja: »Iskreno povedano nimam izoblikovanih jasnih pričakovanj, prvi vtisi bodo možni šele na mestu samem, ko bo dokončno jasno v kako močnih postavah se bodo predstavile univerze iz drugih držav in kako uspešno so organizatorji uspeli začrtati potek turnirja.«

Špela, edina predstavnica nežnejšega spola, je strnila poglede na študentska športna tekmovanja: »Zelo podpiram sistem organizacije študentskih tekmovanj na vseh možnih področjih. Poleg študija je za sprostitev priporočljivo ukvarjanje s športnimi aktivnostmi, ki združujejo zdrav duh v zdravem telesu ter družabno življenje študentov. Tekmovanje ni namenjeno samo zmagi, zato naj se vsak, ki ima veselje do določene aktivnosti, udeleži kakšnega študentskega tekmovanja, kjer je poleg dobrih nagrad zagotovljeno tudi odlično vzdušje.«

Vsem članom ekipe želimo veliko uspeha, zbranih misli in premišljenih potez!

Podrobnosti o tekmovanju najdete na uradni spletni strani prvenstva:...wucchess2016.com

Udeležbo na svetovnem univerzitetnem prvenstvu v šahu so podprli: Šahovska zveza Slovenije, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, športni dnevnih EkipaSN ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. So zapisali na FB strani Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA).


V ženskem turnirju se bo pomerilo 34 študentk in v moškem 48 študentov. V prvem krogu tekmovanja se je naša Špela Orehek pomerila z Rusinjo Pustovoitovo, četrto nosilko turnirja in v napetem zaključku izgubila. S porazom proti Armencu Gabuzyanu je žal tekmovanje začel tudi Jernej Špalir. Uspešna pa je bila bratska naveza Tomazini, oba člana Šahovskega kluba Slovenska Bistrica. Domačin Zarooni je klonil proti našemu Aljoši, Žan pa je matiral Šrilančana Samaranayaka.
Kljub napornim dvobojem tekmovalci nadaljujejo z analizami odigranih tekem pozno v noč in se pripravljajo na tekmece drugega kola. Začetek prvenstva bo za tekmovalce zelo naporen saj se bosta igrali dve koli na dan. A za drugi del turnirja so domačini poskrbeli tudi za druženje študentov, spoznavanje mestnih znamenitosti ter izlet v Dubai.

Rezultati na Chess-Results...

Ocena:   Ogledov: 3176  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!